Den mystiska figuren Tomten.

Jultomten är ett ihopkok av traditionella berättelser, mystiska figurer, verkliga personer, samtida berättelser och reklam.
 
Under olika perioder och på olika platser har tomten framställts på olika sätt och haft olika karaktärsdrag.
 
Uppfattningen om tomten skiljer sig än idag men det sker en enhetlig bildning genom att vissa bilder och personlighetsdrag reproduceras globalt av tillexempel multinationella företag så som Coca Cola och Disney.
 
 
Norden
I stort sett alla germanska kulturer firade "Yule" som inträffade kring midvintersolståndet.
Firandet var kopplat till guden Oden, som kallades för Julfader eller Julner, och diserna.
Anglosaxiska källor vittnar om att man vid denna tid firade "Mödrarnas natt", vilket kopplats till diserna och disablotet. Att de skulle ha förekommit ett firande av döda mödrar inom familjen styrks av dödsguden Odens koppling till högtiden.
 
Vid denna tid så kunde man se den spöklika Odens jakt på himlen.
Det har sagts att vandraren Oden med sitt långa, vita skägg, sin slokhatt som rider över himmelen om natten och besökte folket i sina stugor var grunden för jultomten.
 
 
 I England så gestaltades julen av "Father Christmas", vilket för tankarna till "Julfader". Den nederländska figuren "Sinterklaas" har också jämförts med Oden: Sinterklaas rider på hustaken på en vit häst, Oden rider över himmelen på Sleipner. Sinterklaas har svarta medhjälpare som rapporterar till honom vilka barn som varit snälla eller stygga, Oden har korparna Hugin och Munin som rapporterar åt honom
 
 
 
Modern tid
 
Det var Viktor Rydberg, med novellen Lille Viggs äventyr på julafton (1871) och kanske främst dikten "Tomten" (1881), som lade grunden för de kulturella sambandet mellan gårdstomten och jultomten.
 
Jenny Nyström illustrerade bägge texterna, det sena 1800-talets illustratörer och författare till de ymnigt förekommande jultidningarna och familjemagasinen byggde vidare på idén och gestalten.
 
Sedan har en gradvis sammansmältning skett mellan denna hybridfigur och den amerikanska varianten Santa Claus, en tjock och rödklädd julgubbe som skapades på 1800-talet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och klapparna då tänker ni ? 
 
Jo, en tradition var att man i juletid lämnade en present utanför dörren till den man var hemligt kär i, klappade på dörren och försvann.
 
 
 
 
Jag har längtat så efter julen och ser fram emot att bara ha en så himla mysig månad med mängder av härliga böcker och bra julfilmer! 
 
Jag hoppas ni tyckte om detta lilla faktainlägget och skriv nere i kommentarena vad ni vill att jag skall skriva om så att jag får lite tips och idér så att jag kommer igång :) 
 
 
Ha en toppen dag!
 
 
Allmänt, Fakta, Jul | |
Upp